In Rainbows: Μια "παλια" ιστορια...

3 August, 2008

Πριν δυο μέρες, διάβασα στο NME για μια έρευνα (στην οποία συμμετείχε η MCPS-PRS, η αντίστοιχη ΑΕΠΙ της Μεγάλης Βρετανίας) που ανέδειξε ότι οι fans των Radiohead που προτίμησαν να κατεβάσουν το τελευταίο album της μπάντας “In Rainbows” απο κάποιο P2P δίκτυο ήταν περισσότεροι από αυτούς που το προμηθεύτηκαν από το επίσημο Inrainbows.com οπου το εν λόγω album ήταν διαθέσιμο για download ακόμη και -σχεδόν- δωρεάν.

Μήπως λοιπόν είμαστε εθισμένοι στο downloading και το προτιμούμε ακόμη και όταν υπάρχουν εντελώς νόμιμες και οικονομικές εναλλακτικές; Μμμμ… μάλλον όχι:

Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία, το “In Rainbows” κυκλοφόρησε αρχικά σαν internet download για το οποίο καθένας μπορούσε να πληρώσει το ποσό που ήθελε. Ακριβώς! Μόνο που ανεξάρτητα από τα χρήματα που διέθετε κανείς, αυτό που έπαιρνε ήταν αρχεία mp3 των 160kbps! Επιπλέον, η -χαμηλή- ποιότητα των mp3 γινόταν γνωστή στον αγοραστή μετά την παραγγελία. Αυτό, σε συνδυασμό με το παχυλό συμβόλαιο που τελικά υπέγραψαν οι Radiohead για την κυκλοφορία του CD μερικούς μήνες αργότερα, μετέτρεψε αυτό που αρχικά έμοιαζε σαν ένα γενναίο βήμα μπροστά και ένα πλήγμα στα μονοπώλια των δισκογραφικών εταιριών, σε ένα κακόγουστο publicity stunt.

Διάβασε ενδεικτικά και το σχετικό άρθρο του MTV, αν και για το θέμα έχουν γραφτεί πολλά και στον ελληνικό τύπο (βρες το σχετικό τεύχος του Sonik).

Τα σχόλια έχουν κλείσει!